27 juni 2012

Onder de loep: Puberty – Invitations/Parties


De Puberteit
Puberty is het kleine broertjes project van de band The Intelligence. De twee bandleden Lars en Susanna van The Intelligence kneden een singletje uit hun handen en dit klinkt bepaald niet verkeerd. Met twee nummers worden we ingeleid in de simpele, toegankelijke garage pop nummers van Puberty. Invitations/Parties is vorig jaar uitgebracht op het label Telephone Explosion. Onder meer Ty Segall, Demons Claws en Moonhearts hebben onder dit label een plaat, split of single uitgebracht.

Uitnodigingen
Lars en Susanna zingen alle twee en de combinatie van vocalen zijn ideaal. Ze slaan zo het bruggetje naar The Intelligence. De opgedroogde garage pop deuntjes zijn simpel in essentie. Een drum en een bas zijn bijvoorbeeld voor een groot deel voldoende voor het nummer Invitations. Tussendoor flitst er hier en daar een psychedelisch-klinkende orgel voorbij, die heel komisch en potentieel angstaanjagend klinkt. Ook het gitaarspel van Lars laat af en toe een impressie achter in dit vier minuut durende garage pop plaatje.



Feestjes
Parties is een nummer dat mij doet denken aan Blur met “Coffee & TV”. De simpele gitaar riff die aldoor het nummer te horen is, de nonchalante vocalen en de plotselinge ‘ruige’ uithaal tussendoor maken dit echt een hele geweldige B-kant. Stiekem durf ik te zeggen dat deze B-kant mij ook meer aanspreekt dan de A-kant; Invitations. Het zijn deze onderuitgezakte, nietszeggende, beschrijvende riedeltjes die toch voor de nodige humor zorgen. Er wordt gezongen over simpele dingen zoals dronken worden, high zijn en andere stoute dingen die niet mogen.

Ontspannen garage

Alsof je op een terras zit en een lekker bakje thee aan het drinken bent; geen zorgen aan je hoofd en alles lijkt op rails te lopen – zo klinkt Puberty. Af en toe lijk je uit de bocht te vliegen maar je blijft binnen de banen. Het feestelijke bestaan in de puberteit wordt even heel simpel uitgelegd en meer heeft dit singletje niet te bieden. Voor mensen die Ty Segall, Thee Oh Sees en Black Lips ècht veel te ruig vinden is hier iets om toch te kunnen zeggen dat je garage rock luistert.