18 juni 2012

Magic Trick – Ruler Of The Night


Heerser..
De leden van The Fresh & Only’s zitten individueel van elkaar niet stil. Daar er een nieuw album is van gitarist Wymond Miles - genaamd “Under The Pale Moon” - is er ook een album van frontman Tim Cohen onder de naam Magic Trick uitgekomen. Het album Ruler Of The Night is het tweede album van Tim Cohen dat deze maand uitgebracht is.

.. van de nacht
Ruler Of The Night is een album dat folk-achtig klinkt op een fundament van The Fresh & Only’s. Het doet me denken aan The Fresh & Only’s eerste EP’s “August On My Mind” (die nog regelmatig onder de naald ligt) en Amen Dunes. Het zijn diezelfde mild krakende, onder-lichte-reverb-gedoopte vocalen maar dan akoestisch begeleid. Het album biedt liedjes die de luisteraar aan het denken hoort te zetten. Ruler Of The Night bevat veel ‘zware’ teksten en metaforen. Muzikaal gezien is het rustig, ontspannen en de teksten lijken vanuit een dieper deel van Tim Cohen zelf te komen. Het klinkt meer persoonlijker, emotievoller dan bij The Fresh & Only’s. Als mens voel ik dan ook – na dit album –een lichte empathie voor Tim Cohen. Iets wat ik minder snel heb bij de garage rock van The Fresh & Only’s.


“... and I'm going to the gallows in my mind“. -Torture

Zwaar, zwaarder, zwaarst
Het album heeft veel van dit soort zware, deprimerende teksten over "niet willen opgeven", “maar door blijven gaan”, “de moed niet verliezen” en “niet zoals ‘mij’ worden”. De nummers bieden handvatten, vertellen verhalen of beschrijven pessimistische scenario’s over het leven en liefde. Het oogt allemaal heel donker filosofisch maar niet op een vervelende manier. Het is meer zielig en potentieel meeslepend en toch licht-hoop-opwekkend. Daarentegen is bij Ruler Of The Night na 40 minuten de boodschap wel duidelijk en weet ik niet na hoeveel luisterbeurten dit album nog interessant blijft. De nummers zijn heel erg nauw verwant aan elkaar en de onderlinge diversiteit is een beetje minimaal. Er wordt hier en daar wel gespeeld met gastvocalen en synthesizers maar toch verveelt het album na een tijdje.

Conclusie
Al met al is Ruler Of The Night een goed album geworden. Het solo-project van Fresh & Only’s frontman Tim Cohen is voor mij geslaagd. De nummers zijn empathie-opwekkend maar te verwant aan elkaar. Qua onderlinge diversiteit en volheid van het geluid mist er iets. Met een donkere kijk op het verleden en een frisse geschiedenis tovert Tim Cohen een konijn uit zijn hoed op een krakkemikkig podium voor een halflege zaal – die toch zeer onder de indruk zijn van zijn truc.

Zie ook

Cijfer (7.6/10)