29 juni 2012

The Brian Jonestown Massacre @ Bitterzoet, Amsterdam


Poster van LastFM

Just Like Kicking Jesus
Gisteren stond de psychedelische rock band The Brian Jonestown Massacre een show te geven in het Amsterdamse Bitterzoet. Naast de andere shows die in Nederland gegeven werden was deze het dichtst bij huis. Ik was er natuurlijk bij om de heren voor de allereerste keer live te zien en om te bevestigen of de vele verhalen - die er om deze band hun live optredens de ronde doen – waar zijn. The Brian Jonestown Massacre staat namelijk bekend om hun chaotische liveoptredens, de nodige gevechten die daarbij te pas komen (zowel onderling als met het publiek) en de altijd wel besproken frontman Anton Newcombe.

Het voorprogramma
Het voorprogramma – The Blue Angel Lounge – was in een notendop, een zwakke introductie voor The Brian Jonestown Massacre. Er stonden drie Duitste jongens op het podium wat aan te pappen met een gitaar, een orgel en af en toe een drumstel. De muziek werd saai gespeeld en de teksten waren deprimerend bedoeld maar het gevoel kwam niet echt aan. The Blue Angel Lounge speelde gelukkig maar een half uurtje en had daarmee alles wel gezegd. Na wat politiek correct geapplaudisseer was het al gauw voorbij en mochten de heren het podium ruimen voor de èchte act.

Who!
En daar kwamen ze dan – 8 man kwamen het kleine podiumpje op draven. Natuurlijk de kenmerkende mannen: Anton Newcombe, Matt Hollywood en Joel Gion stonden daar. Daarnaast stonden er nog vijf mannen – Frankie "Teardrop" Emerson, Daniel Allaire, Collin Hegna, Ricky Rene Maymi, Rob Campanella. De show was een soort treinrit door de hitjes die de band door de jaren heen gemaakt heeft. Nummers als ‘Wisdom’, ‘Anenome’, ‘That Girl Suicide’ en ‘Servo’ werden allemaal gespeeld. Ook de komische meezinger ‘Not If You Were The Last Dandy On Earth’ werd even getingeld en de nodige ‘pah pah pahs’ en ‘woo ooo ooo’s werden uit de kelen van velen gezongen. Van het nieuwste album ‘Aufheben’ kwamen slechts twee nummers voorbij ‘Clouds Are Lies’ en ‘Stairway To The Best Party’. De show was goed, strak en toch volgens Anton Newcombe fout gespeeld op sommige momenten. Op een gegeven moment pakt hij de microfoon en begint hij zijn eigen band uit te kafferen. Ze speelden te langzaam en moesten maar eens even wakker worden; hij deed immers zijn best. Voor een luisterend oor – in de zaal – was het ‘te langzaam spelen’ van de band niet eens opgevallen maar meneer Newcombe moest er een punt van maken. De hele band vreet het commentaar op, behalve Matt. Hij heeft er blijkbaar genoeg van en stapt van het podium af - hem zien we de hele show niet meer terug.



Al met al
The Brian Jonestown Massacre is een combinatie van een muzikale live show en een uit de hand gelopen soapserie. De muziek was deze avond goed gespeeld en de band kan hun fijne psychedelische sound die op de albums te horen is - doorzetten op een live show. De soapserie elementen die Anton Newcombe in de mix weet te gooien blijven gewoon onderdeel van de show en creëren bij mij een meer lacherig effect dan dat het serieus genomen word. The Brian Jonestown Massacre blijft een geweldig vreemde eend in de bijt.