26 juli 2012

Harmonics - Return Different EP


Wegens vakantie waren wij er een tijd niet. Natuurlijk zijn we er nog steeds voordat er allemaal doemscenario's door je hoofd aan het racen zijn. Sterker nog we zijn terug met veel leuke mailtjes van bandjes! En wat is er nou leuker dan mailtjes te krijgen van toffe muziek?

Denemarken, Oooo, Denemarken
Harmonics is één van de (zoveel) bandjes die ons heel plechtig een mail gestuurd heeft in de voorgaande weken van inactiviteit. Dit bandje behoort ook tot de overvloed van Deense bandjes die onze interesse heeft doen opwekken in de laatste tijden. Harmonics is een vierhoofdge indie pop band uit Denemarken. Het zijn rustige, ontspannen, melodieuze nummers. Het is als het ware een soort The Strokes-light. De Return Different EP is een EP bestaande uit vier nummers: Sally Girl, Trash Us Out For Good, Return Different, Make It Up Somehow. Alle vier nummers zijn te vinden op de soundcloud van Harmonics waarvan een URL te vinden is onderaan dit bericht.

Pop..
De EP opent met Sally Girl, een midtempo indie pop geheel. De akoestische gitaar wordt mild zachtjes gestrumd en de teksten over de liefde vliegen je om de oren. De elektrische gitaar doet ook zijn entree en het gaat nergens echt over de top. Het is genuanceerde indie pop die ik wel weet te waarderen. Daaropvolgend klinkt ‘Trash Us Out For Good’. Dit is één van de twee nummers die mij doet denken aan het meest recentelijke album van The Strokes, ‘Angles’. Een album dat mij niet erg aansprak en dezelfde levenloosheid creëert als dit nummer. De energie die dit soort nummers uit horen te stralen is voor een groot deel weg en het is echte platte, toegankelijke pop. Ik mis een soort factor die deze band boven de volledige toestroom van indie bands zou moeten steken.



..en nog meer pop
De tweede helft van de EP begint met het rustige ‘Return Different’. Het is een nummer dat heel emotievol hoort te klinken maar waarmee lastig te sympathiseren is. Het nummer begint rustig en het ijzerwerk van het drumstel wordt gebruikt (cymbals, hi-hats) om het intro heel utopisch te laten klinken. Vervolgens komt er een simpel langzaam ritme in en er gebeurd vrij weinig. Het is pop met de hoofdletter P. Ik hoor dit nummer nog wel terugkomen in een serie als House MD of Grey’s Anatomy. Het zijn van die ziekenhuis pop nummers die een ideaal outro van een aflevering kunnen verzorgen. Vervolgens komt de afsluiter van de EP ‘Make It Up Somehow’. ‘Make It Up Somehow’ is het tweede nummer die een boel gelijkenissen maakt met The Strokes. De gitaren staan in de achtergrond en alles draait weer om de vocalen van zanger Søren Manscher. Samen met het 'Trash Us Up For Good' zorgt dit voor weinig interessants in mijn mening. De combinatie van ritmes en melodie lijken al tot in den treure gebruikt te zijn in menig indie pop bandje en deze band maakt indie pop daarmee niet echt interessant of spannend.

Zesjesmentaliteit
Al met al zijn er twee verschillende soorten nummers te ontdekken in deze EP. Twee rustigere nummers en twee The Strokes-a-like nummers. Het is allemaal echt ontzettend poppy en nergens wordt het echt interessant of uitdagend voor de luisteraar. Dit bandje wekt echt exact dezelfde vragen op bij het vorige Deense pop bandje Jetsi Kain. Wanneer wordt muziek zo toegankelijk dat het eigenlijk niet meer leuk is? Moet muziek grensverleggend zijn? Moet muziek je over een bepaalde streep halen? Is muziek die toegankelijk is voor iedereen - juist iets goeds of iets slechts?” Ja, ik vind dat muziek - in deze tijd van muziek en de ontzettend grote hoeveelheid bandjes - grensverleggend moet zijn en de luisteraar moet uitdagen. Hierdoor vind ik deze EP mild geslaagd en is het een gevalletje ‘hakken-over-de-sloot’ voor mij.

Zie ook:
Harmonics soundcloud: http://soundcloud.com/harmonics-1
Harmonics videoclip voor het nummer ‘Make It Up Somehow’: http://vimeo.com/41480605
Kofferbaque – Jetsi Kain: http://www.kofferbaque.nl/2012/03/onder-de-loep-jetsi-kain-im-in-control.html

Cijfer (6.0/10)