29 september 2012

Jetsi Kain - EP


Jetsi Kain
Het deense duo Jakob Bøcher Müller en Frederik Gøtzstche begon samen muziek te maken in Sheffield, waar ze overigens de buren van de Arctic Monkeys waren. Geïnspireerd door de rijke engelse muziekgeschiedenis speelden ze in pubs en cafés om enigszins rond te komen. Producer David Glover bleek nadat hij ze had horen spelen wel toekomst te zien in de dromerige 60’s sound die Jetsi Kain creeërde en dus gingen de jongens terug naar Kopenhagen om daar de studio in te duiken. Dat resulteerde afgelopen lente a in de single ‘I’m in Control’.

EP
En afgelopen 3 september was het dan tijd voor hun eerste EP. De uit 6 tracks bestaande plaat heeft de toepasselijke naam ‘EP’ en staat vol met vrolijke 60’s pop. De muziek klinkt alsof de Beatles na 50 jaar weer in een kersvers jasje zijn gestoken, om vervolgens overgoten te worden met een dun laagje elektronische dromerigheid, alsof er een klein beetje Empire of the Sun overheen gegooid is.



De EP opent met het erg poppie nummertje ‘I’m in Control’, die we dus al kenden. Dit is gelijk ook de meest elektronische, dromerige track. Maar wel een erg lekkere, het nummer luistert erg makkelijk weg en is een prima manier om lekker in het album te komen. Vervolgens gaan we verder met het nummer ‘Help Us Find The Way’, en gaan we van elektronisch naar akoestisch. Dit nummer had rechtstreeks uit de 60’s kunnen komen en is naar mijn mening een van de vele hoogtepunten van de EP. De catchy melodie in combinatie met de goede stem van Müller maakt dit een erg fijn nummer.

Blij
En zo kabbelt de EP voort met lekkere 60’s achtige nummers. Zo poppie en elektronisch als ‘I’m in Control’  worden de nummers niet meer, en dat is eigenlijk wel erg fijn. Elk van de 6 nummers is goed, en het album begint na een aantal luisterbeurten echt op je te groeien. Natuurlijk is er nog genoeg ruimte voor verbetering, maar al met al manifesteert Jetsi Kain zich hier als een ruwe diamant. Als ze op deze weg door blijven gaan heb ik in ieder geval heel veel zin in hun eerste volledige album!

Cijfer (7.6/10)