27 november 2011

't Kofferbaque Quintetje #9.0

't Quintetje
Geen tijd om alle albums en artiesten waarover wij bij Kofferbaque schrijven te beluisteren? Dan hebben we hier de oplossing! Wij van Kofferbaque selecteren elke week de vijf tofste nummers die we tegenkomen en zetten die in een overzichtje inclusief een klein stukje info over het nummer en de artiest. Zo kan jij dus elke zondag met je ogen dicht je muziekbibliotheek standaard uitbreiden met 5 relaxte nummers, zonder dat je zelf eerst urenlang albums hoeft te luisteren en bandcamp niet helemaal hoeft uit te pluizen.

Deze week: 't Kofferbaque Quintetje #9.0:
Veel oriëntaal materiaal, zomerse baksels, duistere brouwsels en optimistische pop.

  1. The Soft Moon – Total Decay
  2. Dit trio heeft recentelijk, na hun goed ontvangen self-titled debuut, een nieuwe EP uitgebracht. Dit is het titelnummer van deze EP. De korte, nooit eindigende nummers op deze EP leunen op dezelfde basis als hun self-titled album. Het zijn weer donkere, in en in trieste, duistere mengsels van synthesizers, vocals en bassen. De vocals zijn weer half ingefluisterd en gaan al zuchtend door dit nummer heen. “Total Decay” is zoals The Soft Moon zich al heeft geïdentificeerd - donker, duister en melancholisch.
  3. Diva – Glow Worm
  4. Diva - een electronic pop artiest, met “Glow Worm” - een oriëntaal pakketje met vocalen. “Glow Worm” is afkomstig van een album dat origineel op cassette opgenomen was, The Glitter End. Het herhaaldelijke, aanstekelijke intro loopje is te horen van begin tot eind - de volle vijf minuten komt dit terug. De vocalen van Diva zijn half zuchtend en met een lekker lage kwaliteit opgenomen (dit noemt men lo-fi, voor de informatie). “Glow Worm” is een aardig pop nummer die de zomer, weer even, een klein beetje doet oplaaien.
  5. Tree Hopping – Tough Summer (B)
  6. Een nummer dat de zomer niet een klein beetje doet oplaaien maar gelijk alles uit de kast trekt. Ik heb zin om in mijn zwembroek te gaan dansen als ik dit hoor. De extreem zomerse, surf pop van Tree Hopping is wat ik graag wil horen van surf rock - het strand en de zon, verzin je er zonder enige moeite bij. De muziek heeft qua effect dezelfde werking als Oregon Bike Trails en Monster Rally. Laat dat iets goeds zijn!
  7. Onra – Opium Delirium
  8. Hip-hop, beats producer Onra heeft een nieuw album, Chinoiseries Pt. 2. Dit als vervolg op Chinoiseries. Zijn grootouders komen van origine uit Vietnam en dat is te horen in zijn muziek. Het anderhalf-minuut-durende “Opium Delirium” had ook goed van Monster Rally (ja, ik word zelf ook moe van die vergelijking met deze artiest) kunnen komen. Het is niet zozeer hip-hop meer maar een soort oriëntale sampler funk.
  9. Alligator Indian – Yesterday's Parties
  10. “Yesterday's Parties” is een olijk nummer met een 1-2-2 ritme. De vocalen van de zangeres Ali Meladi zijn goed en een tikje Amerikaans. Tussendoor wordt er nog meegeneuried door het tweede bandlid Christian Church. Het nummer is adorabel, leuk en ontzettend aaibaar. – een lekker optimistisch pop liedje. Alligator Indian's, “Yesterday's Party” is gratis te downloaden van hun bandcamp - gratis een stukje optimisme – alsof je een worstje van de slager krijgt.